Pályázatok

Projekt azonosító: GINOP-5.3.5-18-2018-00029

„A munka jövője. A járműipari szereplők digitális átalakulása és munkaerőpiaci alkalmazkodóképességük fejlesztése a digitalizáció jegyében” című projekt arra az igényre épül, hogy a hazai járműipari szereplők minél hamarabb képesek legyenek alkalmazkodni az őket körülvevő demográfiai, gazdasági és technológiai változásokhoz. Ennek egyik fő eszköze, a projekt keretében megvalósuló fejlesztés, melynek célja, a járműipari szereplők digitális átalakulásának vizsgálata, munkaerőpiaci alkalmazkodóképességük fejlesztése. A projekt hozzájárul a foglalkoztathatóság, az alkalmazkodóképesség, a termelékenyég és a versenyképesség javításához.

Projekt címe: A munka jövője. A járműipari szereplők digitális átalakulása és munkaerőpiaci alkalmazkodóképességük fejlesztése a digitalizáció jegyében

A támogatást igénylő szervezet egy 3 tagból álló konzorcium, melynek konzorciumvezetője a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége (MAJOSZ), konzorciumi partnerei a Magyarok a Piacon Klub és a Pannon Egyetem.

Támogatási összeg: 50,00m Ft (MAJOSZ 23 154 960 Ft, MAPI Klub 16 917 040 Ft, Pannon Egyetem 9 928 000 Ft)

Támogatás mértéke: 100 %

Projekt időtartam: 24 hónap

Célcsoport: 50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató, elsősorban gépjárműi szektorban működő cégekre fókuszál a projekt, amelyek legalább 100 millió Ft-os árbevétellel rendelkeznek, jelen vannak a külpiacokon és árbevételük az elmúlt 3-5 évben növekvő tendenciát mutatott.

A fejlesztés fő célja a járműipari szereplők digitális átalakulása és munkaerőpiaci alkalmazkodóképességük fejlesztése. A projekt fő célkitűzése megvizsgálni, hogy a digitális transzformáció hogyan hat a járműiparban dolgozó munkavállalók munkaerőpiaci helyzetére, célja feltárni és meghatározni, hogy a digitális forradalom milyen hatást fejt ki a járműiparban dolgozók munkaerőpiaci státuszára, hogyan tudnak hatékonyan reagálni a digitalizáció által elindított gazdasági, társadalmi változásra.

Projektoldal: A munka jövője

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. Jelen projekt forrását az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Projekt azonosító: GINOP-5.3.4-16-2016-00026

Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége által megvalósítani kívánt, „Váltsunk biztonságosra!” munkavédelem a járműiparban? című projekt célja a munkavédelmi aktivitás növelésével és a megfelelő munkakörülmények megteremtéséhez való hozzájárulással a közúti jármű gyártása és az egyéb jármű gyártása ágazatokban a munkabaleseti és foglalkozási megbetegedési esetszámok csökkenésének elősegítése.
A munkabalesetek szempontjából legveszélyeztetettebb ágazatok listáján az abszolút baleseti számok alapján a kereskedelem, az élelmiszeripar, a szállítmányozás, a gépgyártás mellett a járműgyártás is szerepel. Mivel a munkabalesetek költségvonzatai rendkívül magasak, gazdasági megfontolásokból is célszerű fokozott figyelmet fordítani a megelőzésre, munkavédelemre. Kiváltképp, mivel a munkahelyi biztonságra és egészségvédelemre fordított kiadások 2,2-szeresen megtérülő befektetésnek nevezhetőek az EU témában folytatott kutatásai alapján. Hazánkban ugyanakkor a tájékozottság, informáltság szintje sem megfelelő, sem a járműipari munkáltatók, sem munkavállalóik körében. A tervezett projekt elsősorban a munkáltatói és munkavállalói oldal részéről azonosított problémákra kíván választ adni.
A projekt során szerteágazó tevékenységek megvalósítására kerül sor. A rendezvényszervező tevékenységek részeként a megvalósíthatósági tanulmányban ismertetett területi reprezentativitáshoz igazodóan nyitó, záró és regionális szakmai konferenciák szervezése valósul meg, továbbá szakmai workshopok és munkavédelmi roadshow keretében is lehetőség nyílik a célcsoport megszólítására. A tájékoztatás részeként számos információs eredménytermék készül, mint az ágazatspecifikumok feltárását szolgáló megalapozó tanulmány, a tematikus szakmai útmutatók, az e-learninges tartalomfejlesztés vagy éppen a reszponzív projekthonlap, a kisfilmek és egyéb online kommunikációs elemek. A tevékenységeket és az üzenetek célba érkezését komplex arculati és marketing fejlesztések is támogatják. A projekt tájékoztató tevékenységét szolgálja a folyamatos szakmai minőségbiztosítási, monitoring tevékenység is, amelynek célja a célcsoport körében elért hatások azonosítása és a projekt előrehaladásának nyomonkövetése.

A projekt a felhívással összhangban a kevésbé fejlett régiókban fejti ki hatását, melyek közül a járműipari ágazati szereplők területi reprezentativitása okán Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Dél-Alföld és Észak-Magyarország jelentősebb, a tervezett tevékenységek ugyanakkor a másik két régióban is kifejtik hatásukat. A projekt megvalósítását a Gépipari Ágazati Párbeszéd Bizottság is támogatja

Projekt címe: Váltsunk biztonságosra! ? munkavédelem a járműiparban

Támogatási összeg: 104,44 m Ft

Projekt időtartam: 24 hónap

Projektoldal: Váltsunk.hu

E-learning oldal linkje